O firmie

Rodzina Szczęchów rozpoczęła działalność w lipcu 1979 r. najpierw w branży cukierniczej, słynne ich lody na Bara-nówce. W latach 1984-1988 zbudowano nową siedzibę przedsiębiorstwa przy ul. Pułaskiego, a już kilka lat później przeprowadzono jej znaczne powiększenie, związane z rosnącym popytem na produkowany tu chleb. wyroby piekarnicze, a także ciasta i ciasteczka. W 2004 r. wdrożono w firmie system HACCP. Obecnie sprzedaż ich wyrobów odbywa się poprzez sieci hipermarketów i sklepów oraz we własnym punkcie handlowym przy piekarni. Przywiązanie do tradycji dobrego wypieku jest ważnym elementem prowadzenia zakładu i chętnie sięga się w nim po dawne przepisy na wypieki. Stąd też i decyzja prokurenta Henryka Szczęcha o rejestracji w kwietniu i maju 2007 r. cztery wyrobów własnych na Liście Produktów Tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Są to: chleb sędziszowski żytni, makowiec sędziszow-ski. serowiec sędziszowski, sędzi-szow-skie ciasto z jagodami. Zakład jest jedynym producentem takiej ilości produktów- tradycyjnych w branży piekarniczo-cukierniczej w regionie. Chleb sędziszowski żytni otrzymał w' 2013 r. krajowy certyfikat MRiRW „Poznaj Dobrą Żywność”, a w 2014 r. uzyskał nominację wojewódzką do XXI edycji Ogólnopolskiego Konkursu Promocyjnego Agro Polska.